Jak skomponować swoje własne, niepowtarzalne kulki proteinowe?

Wszystko zaczyna się od miksu...  
Na początek polecam mieszanki rybne, w których łatwiej osiągnąć odpowiedni poziom białka, węglowodanów i tłuszczów. Mieszankę sypkich składników można podzielić na 3 części – rybną, bazową i pakiet dodatków.

Pierwsza, ta śmierdząca cześć może zawierać nawet do 50% mieszanek rybnych mączek. Zdecydowanie polecam komponowanie śmierdziucha na kilku rodzajach produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednym z tańszych składników, bogatych w białko jest mączka łososiowa, która może stanowić większy procent naszej rybnej mieszanki (do 30%). Mączka Lt94 to produkt łatwo strawny, który uzupełnia miks o aminokwasy i szybko przyswajalne białka zwierzęce (dozowanie do 20%). Pre digested, to częściowo strawiona mączka, która jest najszybciej przyswajalna (dozowanie do 20%). Ciekawymi dodatkami pochodzenia zwierzęcego są mączki squidowe (świetny aromat), rakowe z mielonymi pancerzykami (super struktura kulki), oraz krylowe (charakterystyczny i ciekawy aromat). Oczywiście jest wiele innych składników pochodzenia „rybnopodobnego”, ale te powyżej wymienione są najbardziej popularne i stosunkowo niedrogie.

Drugą część miksu stanowią wypełniacze zawierające węglowodany, oraz składniki wpływające na dobre wyrabianie ciasta i rolowanie kulek. Tutaj podstawowym składnikiem, o dużej zawartości białka roślinnego i węglowodanów jest mączka CLO. Jest to jeden z najciekawszych i najbardziej odżywczych produktów bazowych na rynku (dawkowanie nawet do 40%). Kolejnym składnikiem jest semolina, czyli mąka z pszenicy typu Durum, wpływająca dobrze na spoistość ciasta, oraz podnosząca poziom „dobrych” węglowodanów (dozowanie do 20%). Serwatka lub lepszej jakości koncentrat białek WPC, wpływa na kleistość mieszanki, oraz dostarcza odpowiednie aminokwasy i białko (dozowanie najczęściej około 10%).  Dodatki poprawiające pracę kulek, np. ziarna bogatego w tłuszcz „murzynka”, czy mieszanka ptasich pokarmów tzw. Birdfood poprawia strukturę kulki, czyniąc ją chropowatą, dzięki czemu aromaty są szybciej wymywane i przynęta pracuje intensywniej (dozowanie do 10%). Droższa, ale zarazem lepsza odmiana to PTX, zawierający lepszej jakości węglowodany, białka oraz składniki pracujące, doprawione słodką melasą. Mączki biszkoptowe, waniliowe czy orzechowe poprawiają aromat i smak kulek. Tańszymi wypełniaczami, pełnymi węglowodanów lub roślinnego białka są mąki kukurydziane oraz wszelkie odmiany mączek sojowych itp...

Ostatnia, najmniejsza część poprawnego miksu to dodatki mocno wpływające na aromat, smak czy twardość kulki. Tutaj nie może zabraknąć takiego składnika jak Robin Red, czyli słodko pikantna mieszanka przypraw genialnego Haith’sa (dozowanie do 10%). RR nadaje miksowi charakterystyczny aromat i smak, dodatkowo lekko kolorując kulki na żywy czerwony kolor. Tańszym odpowiednikiem są mieszanki przypraw pikantnych, np. Red & Hot Spices. Drożdże piwne to źródło przyswajalnych i cennych aminokwasów, których nie powinno zabraknąć w żadnym miksie (dozowanie najczęściej 5%). Hemoglobina lub suszona krew w małych dawkach (do 5%) mocno wpływa na twardość kulek i jest niezastąpiona w wodach bogatych w drobnicę czy raki. Wszelkie suszone krewetki, gammarusy itp., dostarczają cennego białka, oraz nadają mieszance charakterystyczny aromat, jednak ze względu na swoją lekkość, dozowanie najczęściej nie przekracza 5%. Sól na poziomie około 3% wzmacnia smak i jest mile widziana w rybnym miksie.
 
Przykładowy miks dla początkującego „kulacza”:
15% mączka łososiowa
10% mączka LT94
15% CLO
10% mączka kukurydziana
10% mączka sojowa
10% serwatka
10% semolina
5% birdfood
7% red & hot spices
5% drożdże piwne
3% sól
 
Nieco bardziej zaawansowana mieszanka:
10% mączka pre digested
10% mączka lt94
10% mączka squidowa
5% mączka rakowa
17% CLO
10% serwatka
10% semolina
10% mączka orzechowa lub biszkoptowa
5% PTX
5% Robin Red
5% drożdże piwne
3% sól
 
Wymieszany miks łączy się ze składnikami płynnymi, których bazą najczęściej są jajka. Wartościowym dodatkiem każdych kuleczek jest liquid zawierający pakiet aminokwasów i białek, dobrym wyborem są hydrolizatory lub gęste zalewy, do których produkcji zostały użyte wartościowe składniki pochodzenia zwierzęcego – np. ekstrakty z kryla, ochotki, sardynek, kałamarnic, wątroby itp.. Dawkowanie to najczęściej okolice 50ml na 1kg suchego miksu.

Kolejnym elementem płynnej mieszanki jest aromat, dawkowany według informacji od producenta. Do wyboru mamy mnóstwo różnych zapachów, od powalających squidów, przez słodkie morwy, truskawki do wersji orzechowych.

Ostatnim dodatkiem, który znacznie ułatwia przechowywanie kulek, jest bezwonny i bezsmakowy konserwant. Nie wpływa on w żaden sposób na końcowe wyniki połowów, a kulki można bez problemu przechowywać nawet kilkanaście miesięcy. Wystarczy dawka około 80-100ml na 1kg miksu (łatwy i sprawdzony przelicznik to 8-10ml na jajko).

Domowa produkcja kulek jest czasochłonna, ale złowienie ryby na własnoręcznie „ukulaną” przynętę daje mnóstwo satysfakcji, znacznie więcej niż karp, który skusił się na gotowca, prosto z torebki. Dodatkowo, samodzielne rolowanie jest tańsze, jak podobnej jakości produkty dostępne na sklepowej półce. Zachęcam wszystkich do spróbowania swoich sił w kulkowym rzemiośle.

  • 25 000 produktów w bazie
  • dostawa gratis od 399zł, standardowy koszt wysyłki 12,50 zł
  • możliwość darmowego odbioru zamówienia w Warszawie